Släktmötet 2004, 4-5 september i Helsingborg vid Ramlösa Brunn

Årets släktmöte ägde rum i Helsingborg och Ramlösa Brunn med fokus på Johan Jacob Döbelius, adlad von Döbeln, som är vår släkting och som upptäckte det hälsobringande vattnet i Ramlösa och som grundade Ramlösa Brunn.

Vi samlades vid Sundspärlan i Helsingborg för vår 4:e släktträff, humöret var liksom vädret i topp hos alla deltagare. Nöjesparken Sundspärlan är nordvästra Skånes största nöjes- och konferensanläggning beläget i ett vackert parkområde i utkanten av Helsingborgs centrum.
Eftersom alltför få mindre barn anmält sig, hade det speciella programmet för dessa strukits, vilket i stället innebar att alla kunde samlas för att först avnjuta en lyxig landgång i restaurangen.

Därefter påbörjade vi strax årsstämman, varefterKerstin Hagerman berättade initierat om varför, eller i alla fall hur vi egentligen är släkt med Johan Jacob Döbelius. Vi insåg att han faktiskt bara befann sig 4 generationer bort från Carl Gustav och Clara i rakt nedstigande led.

Därefter framförde Göran en engagerad framställning om drycken Ramlösas historia.
Efter denna försmak på vad som komma skulle, spreds vi för vinden för att därefter snart återfinna
varandra 6 km längre bort vid Ramlösa brunn.
Det saknades nästan helt skyltning till detta fantastiska ställe, varför en viss undran framkom ifall vi hade hamnat på rätt ställe, innan vi till slut möttes av en gladlynt guide som hälsade oss välkomna.
Hon berättade på ett ytterst målande och initierat sätt för oss om de olika turerna som Ramlösa brunnspark genomgått under årens lopp, och visade sig bli en högt uppskattad guide!
Vi fick bl.a. annat lära oss att det Dr Döbelius upptäckt från början, var en brunn med surt järnhaltigt vatten. Det var detta vatten som startade hans brunnsgärning, då han hade upptäckt att det kunde hjälpa patienter med bl.a. blodbrist. Först senare upptäckte han en annan källa med naturligt alkaliskt mineralvatten. Detta kom dock inte till användning förrän Döbelius insett att detta var likvärdigt med det tyska brunnsvatten som vid denna tid blivit känt för sin hälsosamma effekt, och detta visade sig ha minst samma höga kvalité.

Människor tillhörande såväl adel som borgare och bönder, kunde nu komma och ”dricka brunn”, dock hade de olika hus att dricka, bada och bo i. Adeln idkade ”timesharing” med sina hus.
Man hade dessutom olika dryckestider för att inte beblanda sig.
Vi fick smaka på det gula järnhaltiga vattnet som fortfarande sipprar fram direkt ur berget, vi tyckte nog att det mest smakade – just det, järn. Det alkaliska mineralvattnet som tappas på flaskor idag, transporteras från den underjordiska källan via rörledningar till fabriken några kilometer längre bort.
Det tar 70 år innan regnvatten når ner från ytan till den djupt liggande underjordiska reservoaren, som är stor som en mindre sjö.
Dock, det viktigaste vi fick ta med oss från eftermiddagen var hur man uttalar själva namnet Ramlösa, det skall inte vara raaamlösa! Namnet kommer nämligen från två gamla danska ord, Ramm och Lösa, som betyder träsk och sluttning.
Efter denna rundvandring hade vi några timmar till fritt förfogande som allmänt utnyttjades för att inkvartera sig.

På kvällen återsamlades vi igen på Thalassa restaurang och vandrarhem, beläget på den vackra sluttningen ovanför Öresund och i anslutning till Pålsjö skog. Där intog vi Champagne på stående fot i den ljumma solnedgången med en magnifik utsikt ned mot vattnet och Helsingör.

Efter det att Mats Höglund förevigat oss i grupp med alla medhavda kameror, tågade vi in i matsalen och avnjöt långsamt och njutningsfyllt en två-rätters middag, stillsamt lyssnande till ett och annat välfunnet tal.
Sedan kom avskedets stund för vissa i sällskapet, medan de flesta uppsökte respektive nätthärbärge för att sedan återigen samlas dagen därpå, denna gång på Sofieros slott.
Här avnjöt vi blomsterprakt och en konstutställning med bl.a. Prins Charles av Wales.
Som avslutning på träffen, förenade vi oss slutligen i slottets restaurang med vacker utsikt över havet, för att avnjuta deras goda varmrökta lax.
Skrivet och plåtat med egenhändig ram av Björn Edman

Länkar

Bilder