Länkar

Efter fem svåra år med pandemi, blev det äntligen dags för en ny släktträff!
Denna gång i Varberg, en stad som vi inte besökt innan i detta sammanhang.
Lördagen den 1 oktober samlades vi därför på hotell Gästis i centrala Varberg vid lunchtid.
En viss förvirring uppstod snart när det visade sig att hotellet var uppdelat på två olika lokaler på olika sidor av gatan. När vi enats om att lunchen skulle serveras på andra våningen i hotellets huvudbyggnad , kunde vi till slut räkna in alla 23 som anmält sitt deltagande. Vi samlades i foajen framför receptionen, och upptäckte till vår förvåning att det fanns ett rum märkt ”Rökrum” invid. Vi trodde att det var fejk, men när man gick in i rummet var nikotinlukten påtaglig och fimpar tronade i olika askfat.
Vi serverades en god kycklinggryta med veganska alternativ, som inmundigades i restaurangens äldre men mysiga lokal, bokhyllor välfyllda med böcker klättrade uppför alla väggar.
Hotellet är känt för sitt ”Lenin-bad”, en idé som hotelldirektören Lasse Diding tagit med sig från St Petersburg, i källaren finns sålunda ett spa-bad som skall vara en kopia av Lenins favoritbad.

Därefter vandrade vi över gatan under hotande regn, passerade gränder fyllda av konst längs med murväggarna. De såg inte ut att kunna tåla regn, men såg inte heller ut att ha lidit någon störra skada av tiden utomhus. Efter lite irrgångar fann vi det rum där vi skulle ha vår konferens, och senare även middagen. Eftermiddagen inleddes med föreningens årsmöte, två år försenat. Per Ahlander valdes till mötets ordförande och Ingrid Löfholm till sekreterare.
Protokoll från mötet kommer senarare att kunna ses här.
Efter mötet berättade Mattias Andersson den spännande historen kring gymnastikdirektörerna Elsa och Einar Blomberg och en sommarstuga som de själva byggt och som sedan blivit deras naturliga samlingsplats och fortfarande är.
Per Ahlander läste sedan upp olika gamla brev till Anna Ahlander, där han lyckats tolkat de gamla handskrivna texterna, ibland skrivna både kors och tvärs på papperena.
Björn berättade kort om föreningens hemsida och dess struktur med innehåll, samt tryckte på att man kan anmäla sig till föreningens nyhetsbrev via den.
TIll slut skapade Kåre intresse om DNA-testning och dess möjlighet inom släktforskningen, och även vad vi har för släktuppgifter på hemsidan. Som en trevlig avslutning väckte han liv i vår anfader Carl Gustav Ahlander som berättade lite om sig själv, detta genom en funktion hos MyHeritage som heter DeepStory.
Efter detta skildes vi åt för att ses två timmar senare och äta middag ihop.

Med en regnfylld promenad under olikfärgade paraplyer, återvände vi och serverades en svampmacka, följt av mör hjortfile och avslutade med en ”trasig” och läcker äppelkaka.

Nästa dag (söndagen) samlades vi vid Varbergs fästning. Vi som hade övernattat kom först och lyssnade på en app som förklarade vissa bitar av exteriörens tillkomst. Efter att ha följt danskar och svenskars olika anfall och destruktion av fästningen och slottet, insåg vi att det är inte bara i nuvarande tider som man var barbarer, även då översköljdes vi av ledare med vansinniga och egensinniga storhetsplaner.
Vi hade bott i olika delar av fästningen under natten, själv hade jag valt att gå i fängelse i cell nummer tre.

När alla kvarvarande i gruppen samlats, fick vi en uttömmande guiding av museet, speciellt om den s k Bockstensmannen som påträffades av två barn 1936 i Bockstens mosse. Efter diverse turer kom man fram till att det var en man och ca 700 år gammal. Han låg på magen i mossen med tre stora träpålar instuckna i kroppen. Men det anses inte att detta orsakat hans död, utan var kanske ett sätt att hindra hans själ att flyga iväg.
Dödsordssaken är därför inte känd, men hans skelett och kläder är mycket välbevarade och finns att beskåda i original på museet.

Efter denna aptitretande genomgång, trakterades vi med en god ugnsbakad lax i museets cafe, och spridde därfter ut oss över Sverige igen, med en stark förhoppning att återses om tre år nån annanstans i landet!

Skrivet av Björn 2022