Släktmötet 2007, 15-16 september i Växjö


Vi samlades vid Smålands museum i Växjö för vår 5:e släktträff, humöret var liksom vädret i topp hos alla deltagare. Museet inrymmer bl.a. ett glasmuseum, som för tillfället hade flera utställningar med glaskonst inspirerade av Carl von Linnes minne.
Eftersom inga mindre barn anmält sig, hade det speciella programmet för dessa ändrats, alla samlades först kring en lunchbuffé i museets cafeteria.
Därefter skjutsades ungdomarna till äventyrsbadet Aqua Mera, vackert beläget på andra sidan sundet.


Därefter påbörjade vi årsstämman.


Årets släkting var Johan August Ahlander (1819 Vittaryd -1892 Växjö), son till Israel Ahlander och Sigrid Hagman.

Göran Blomberg hade forskat djupt i källorna, och kunde uttrycksfullt berätta både ett och annat om vår anfader. Han var en välutbildad man, professor i matematik, lektor i religionskunskap samt präst. Men på beskrivningen kunde vi ana att alla i våra tidigare generationer inte var så populära. Han nyttjade gärna aga med spanskrör *), och även om han med dess hjälp verkade uppnå sina mål (den stackars tvivlande pojken blev ju präst), så lät det nog som att han var rätt råbarkad på de flesta sätt.
Efter årsmötet gavs så tillfälle att går tunt i museet och beundra de fantasifulla glasskulpturerna, och även besöka minnenas vind, där man kunde betrakta gamla ting i mängd, och som namnet antyder, drömma sig tillbaka till fornstora dagar.

Vi lämnade så Växjö och åkte ut till Öjabykyrka, strax söder om staden. Den ligger nära vattnet, och man har på ett vackert och uttrycksfullt sätt förlagt gravarna nära strandkanten med gravstenarna vända ut mot den vackra utsikten.
Vi mottogs där varmt av kyrkoherde Richard Grügiel som berättade om kyrkans historia, och placerade även in August i denna. Även prästen hade funnit i sina efterforskningar, att August måste ha varit en mycket speciell personlighet.

Som avslutning framförde Göran Blomberg tre stycken på kyrkans orgel.

 

Dagen avslutades med att vi åkte till Öjaby herrgård, där de flesta av oss skulle övernatta, och där även kvällens festmiddag skulle hållas.

Vi startade dock med en drink, avnjutandes det vackra lapptäcket som funnit i släkten i så många år, och som åkte världen runt till olika utställningar.
Också andra gamla ting visades upp, släktklenoder som biblar, tavlor och smycken.

En tre-rätters middag avnjöts i herrgårdens matsal, vällagat av restaurangens kock.
Kaffet serverades i ett samlingsrum, där Göran ånyo bidrog till den goda stämningen genom att anföra allsång med hjälp av ett piano.
Sedan drog vi oss tillbaka, fyllda av dagens upplevelser och den goda maten.

Nästa dag hade det vackra vädret bytts ut mot ett ihållande duggregn.
Vi samlades på förmiddagen vid Växjö domkyrka, där vi först gick in oh beundrade den speciella blandningen av gammalt och nytt.

Altartavlan ”Fiat Lux” (Varde ljus) av formgivaren Bertil Vallien (från Kosta-Boda) har blivit vida berömd.
Längst uppe på den sitter ett Jesusansikte i glas.

Den guide som var beställd fick märkligt nog förhinder, och som ersättare skickade han istället en pensionerad kvinna. Hon fick reda på detta dagen innan och var borta på fest hela kvällen, men lyckades i alla fall till slut leda oss från ett besök i Karolinerhuset fram till
Augusts hus på Norra Esplanaden.

På vägen tillbaka till domkyrkan, stannade vi till slut till vid den skola där August ”härjat”, Norrtulls skolan.


Enligt vår tradition avslutades så årets släktträff med en god lunch, denna gång på Evedals värdshus.

Skrivet och plåtat med egenhändig ram av Björn Edman

 *) Spanskrör, (sorts promenad) käpp, eller det material dessa käppar tillverkades av – en sorts rotting. Utöver yttre tecken på borgerlighet och stöd åt en åldrig kropp tjänstgjorde spanskröret som våldsinstrument.

Länkar

Bilder